Livar

Smaak als beloning voor goede zorg.

 

Het Livarvarken wordt gehoed in samenwerking met Abdij Lilbosch in Echt. In de kloostertuinen van deze abdij scharrelen een deel van de Livarvarkens waar ze met veel liefde worden verzorgd door de monniken. Met het succes van Livar varkensvlees werd de huisvesting in het klooster op zeker moment te klein. Er werd toen naar andere boerderijen gezocht waar de varkens net zo fijn konden leven als op de kloosterboerderij. Livar stelt strenge eisen aan de boerderijen. Wellicht het zwaarste criterium waar een kandidaat boerderij aan moet voldoen, en dat is vele malen sterker dan welk bio label dan ook: de kandidaat wordt onderworpen aan een streng onderzoek door vader abt. Hij kijkt daarbij vooral naar de mensen, want het zijn de mensen die het moeten doen.

Smaak

Het unieke samenspel van een melange van granen, unieke rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een bijzonder product. Het Livarvlees onderscheidt zich qua smaak sterk van andere soorten varkensvlees. Het vlees is rijper en doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak. Bovendien kent het bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies, waardoor het vlees zeer mals en sappig blijft.

Dierenwelzijn

Het welzijn van de dieren is voor Livar heel belangrijk. Niet alleen omdat dat goed is voor het dier maar ook omdat dit de vleeskwaliteit ten goede komt. Een varken dat haar hele leven in alle rust en ruimte heeft kunnen rondscharrelen heeft nauwelijks stress ervaren. Daarom kunnen alle Livarvarkens buiten rondscharrelen in een uitloop met wroetgelegenheid. Binnen hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking en hebben ze een groot bed van stro. De varkens mogen zelf weten of ze buiten of binnen willen liggen. Livar is voortdurend bezig met de innovatie van de boerderijen, om het de varkens nog beter naar hun zin te maken. In 2015 is de Livar boerderij van de familie Kurvers in Echt winnaar van de Mooiste Modderpoel-verkiezing. Lees hier het nieuwsbericht. 

Kleinschalig en regionaal

Livar is een kleinschalig en ambachtelijk bedrijf. De varkens worden gehouden op kleinschalige boerderijen verspreid door Limburg. Alle varkens worden geslacht in een klein ambachtelijk slachthuis dat binnen anderhalf uur reisafstand van alle boerderijen is gelegen.

Contactgegevens
AdresPompmakker 2
8447 GJ Heerenveen
Tel.+31 (0)513 - 62 39 45
Fax.+31 (0)513 - 62 17 83
E-mailinfo@haarsma.nl